I mine tidlige ”hippie” år blev jeg begejstret for blandingen af klassisk musik og moderne syrerock 🙂 og selvom jeg med tiden har fået en bredere smag, er symfonisk psykedelisk musik stadig blandt mine favoritter.

 

Så dengang jeg købte Jethro Tull’s album ”Stand up” med det sjove fold-ud cover:

Jethro Tull som pop-up figur

faldt jeg straks for nummeret ”Bourée”, som tydeligvis har en klassisk oprindelse, men på daværende tidspunkt borede jeg ikke dybere i det.

 

Noget tid efter, jeg husker ikke præcist hvor længe, da jeg kiggede plader ved en antikvar, som egentlig ikke havde det helt store, fik jeg øje på denne:

Jon Lord: Sarabande

 

Et af numrene på pladen hedder også ”Bourée” og jeg var ret sikker på, at kunstneren Jon Lord måtte være keybord-spilleren fra Deep Purple.

Deep Purple har lavet flere plader sammen med et symfoniorkester, så jeg tænkte at det nok var et solo projekt. Hvilket det også viste sig at være, musikalsk et pænt stykke fra Deep Purple, men jeg synes stadig det er fedt 🙂

Jon Lord’s version af ”Bourée” er så ikke den samme som Jethro Tull’s, men hans egen fortolkning af det klassiske værk.

 

Jeg har for nyligt undersøgt ”Bourée” lidt nærmere, det er et stykke af Johan Sebastian Bach, skrevet for lut ”Bourée in E minor” og skulle efter sigende være et af de mest populære blandt klassiske guitarister.

Ud over Jethro Tull har flere andre brugt stykket, faktisk skulle ”Blackbird” med the Beatless være inspireret af det og Led Zeppelin har brugt det i en live udgave af ”Heartbreaker”. Yngwie Malmsteen og Tenacius D er blandt nogle af de andre kunstnere, som har brugt det i deres musik.

”Bourée in E minor” skulle også indgå som en del af soundtracket til ”World Of Warcraft ll, Tides of darkness”.

5 gange Bourée

 

 

Med Jethro Tull findes nummeret i flere udgaver, jeg hørte det første gang på ”Stand up” og senere i samme version på ”Livin in the past”, som er et delvist opsamlingsalbum.

Mange år senere fik jeg ”Jethro Tull’s Christmas album”, hvor der er en anden version af Bourée og på ”Ian Andersson & the Royal Philharmonik Orchestra plays Jethro Tull” i en tredje version.

Jethro Tull: Stand up

I live udgaver har jeg det på ”Jethro Tull live Bustin out” og på ”A little light music”. Min favorit er dog den originale fra ”Stand up” 🙂

 

 

Det er så fordi jeg generelt er ret vild med Jethro Tull, at jeg har mange plader med dem, ikke kun på grund af ”Bourée” 😉

Jens © 4/10-2016

gå til   Noget ved musikken

gå til   Tekster